De verbouwing van het INBO-pand . Hoe zit het echt? Moniek van de Graaf (PvdA-GL) legt uit.

2 oktober 2018

 

Er is discussie over de verbouwing van het INBO-pand aan de Geeresteinselaan in Woudenberg. Hoe zit het echt? Moniek van de Graaf (PvdA-GL) legt uit.

Er komen 36 middenhuurappartementen in het kantoorpand aan de Geeresteinselaan, met een huur van 711 tot 950 euro.

Mooi dat een kantoorpand woonruimte wordt, maar helaas: alleen middenhuur, terwijl een mix van sociale- en particuliere huurwoningen ook mogelijk is! Dus laten Gemeentebelangen, VVD en CU starters in de kou staan.

De eigenaren van dit pand zijn beleggers en die willen geen sociale huurwoningen: dat drukt de winst! Na tien jaar mogen beleggers de huurappartementen omzetten in koopwoningen, waar hoge prijzen voor worden gevraagd. En weg zijn straks de middenhuurappartementen voor de Woudenbergers!

Sociale woningen hebben een lagere huuropbrengst en kunnen veel moeilijker worden omgezet in koopwoningen.
Daarom willen beleggers geen sociale huurwoningen.

En wat zegt de wethouder als PvdA-GroenLinks vraagt waarom geen sociale huurwoningen? Het is financieel niet haalbaar, volgens de projectontwikkelaar. De projectontwikkelaar hoefde dit vervolgens niet te aan te tonen.
Bovendien heeft de directeur van Vallei Wonen gezegd dat er nooit met hem is gekeken naar een mengvorm van sociale en middenhuurwoningen. Terwijl Vallei Wonen wil meedoen aan dit project en er geld voor heeft!

Wat had de wethouder moeten doen? Voor al onze 13.000 inwoners en Vallei Wonen gaan staan! Dat is zijn kerntaak! Want uiteindelijk wordt er niks gebouwd in dit dorp als de wethouder en de Raad dat niet goedkeuren. Daar zit de ruimte voor een wethouder.

En als de projectontwikkelaar niet wil? Er zijn andere bouwers. Woudenberg is aantrekkelijk: daarom worden koophuizen hier duurder en duurder en zijn de wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning lang. En dan zouden we afhankelijk zijn van één projectontwikkelaar? Echt niet!

De keuze was dus niet: óf 36 middenhuurwoningen óf blijvende leegstand en verpaupering van het pand, zoals Gemeentebelangen, VVD en CU beweren.

Er is nog een keuze: PvdA-GroenLinks, SGP en CDA zijn voorstander van zowel midden- als sociale huurwoningen. Zo wordt Woudenberg de plek waar het voor alle Woudenbergers goed wonen is! Hoe inclusief is dat!